dilluns, 9 de juliol del 2012

Front comú contra la nova ordenança de civisme de Manresa


Un total de disset entitats han presentat al·legacions contra la nova ordenança de civisme de Manresa. Entre altres qüestions, consideren que el text sobrepassa les competències de l'Ajuntament, criminalitza els sectors més pobres de la societat i incorpora elements de "puritanisme religiós". Les entitats, que representen sectors diversos de la societat, han presentat al·legacions contra diferents punts del text i per separat. L'ordenança es va aprovar en el ple municipal d'abril amb els vots a favor de CiU, ERC, PP i PxC, els socialistes es van abstenir i la CUP hi va votar en contra. Ara, l'Ajuntament haurà de resoldre les al·legacions i el text s'haurà de tornar a aprovar en el ple municipal.



Front comú en contra de la nova ordenança de civisme de Manresa.
Excepte la CGT, Endavant i JEI, que han presentat esmenes a la totalitat del text, la resta d'entitats han presentat al·legacions contra punts concrets de l'ordenança. Pel que fa a la CUP, el seu regidor, Joan Masdéu, ha destacat que la nova ordenança és "innecessària i absurda". En concret, considera que no té la intenció de solucionar els problemes socials de la ciutat, com és el cas de la prostitució o la mendicitat, i "només vol amagar-los".

D'altra banda, Masdéu ha assegurat que l'ordenança criminalitza la gent més pobre de la ciutat i, en aquest sentit, ha dit que "afectarà els nens dels barris més populars, que han de jugar a les places, i la gent que no té recursos i ha de dormir al carrer o rentar-se a la via pública".

Des de CCOO, Santi Vidal ha explicat que l'ordenança busca sancionar i no ofereix solucions. En aquest sentit, ha posat d'exemple la penalització per llençar la cigarreta a la via pública. "La ciutat no té cendrers als carrers, però en canvi multarà per llençar la burilla al terra", ha dit.

Per altra banda, el CAE considera que l'ordenança va en contra dels seus plantejaments. "Portem deu anys intentant difondre que el carrer és un espai que podem recuperar per al joc i ens sobta que l'ordenança prohibeixi el joc o el condicioni", ha destacat.

En concret, les entitats que han presentat al"legacions contra l'ordenança són Tots Fem Bages, CCOO, EUiA, Somiatruites, ICV, CGT, Endavant, JEI, CUP, CAE, l'AMPA de la Renaixença, les Escodines, Acció Lila, Club Català de Naturisme, La cosa es mostra, Manresa Antifeixista, Zona Roja-Penya de Bàsquet.
 
La nova ordenança.


L'Ajuntament de Manresa ha elaborat una nova ordenança de civisme i convivència ciutadana que substituirà l'actual, que és del 1992. Es pretén, per una banda, impulsar i promoure els valors del civisme entre la ciutadania i, per l'altra, ordenar, regular i donar resposta legal a les actituds que malmeten la convivència, perjudiquen els ciutadans i degraden l'espai públic.

La proposta de nova regulació inclou principis generals de convivència ciutadana, les mesures per fomentar-la i les pautes per a l'organització i l'autorització dels actes púbics. També s'especifica les normes de conducta a l'espai públic, les actuacions contràries a la dignitat de les persones o la degradació visual de l'entorn urbà.

A banda, la normativa també regirà sobre les actituds que causen molèsties als ciutadans com la pràctica de jocs a zones no autoritzades, la utilització de l'espai públic per a la mendicitat o l'oferiment de serveis sexuals i prohibeix expressament fer les necessitats fisiològiques al carrer. Igualment, actualitza la prohibició del consum de begudes alcohòliques i drogues a la via pública i regula l'ús de l'espai públic i les actituds vandàliques contra el mobiliari urbà, contra els parcs i els jardins, o les molèsties que ocasionen la contaminació acústica o per residus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada