dimecres, 19 de setembre del 2012

EUiA Bages lamenta la mort de l’històric dirigent d’esquerres Santiago Carrillo


El coordinador general de la formació, Joan Josep Nuet, reivindica “el seu paper de lluitador per la democràcia, contra el feixisme i la dictadura franquista”, així com “el seu talant dialogant i esperit crític”.



Avui ha mort a Madrid el dirigent d’esquerres Santiago Carrillo Solares, a l’edat de 97 anys. Carrillo ha estat una figura de gran rellevància en la història contemporània d’Espanya i, en particular, de les esquerres espanyoles del segle XX.

Va néixer a Gijón el 1915 en el si d’una família d’esquerres. Un cop traslladats a Madrid, va iniciar la seva militància política i sindical. Va participar de la fundació de la Joventut Socialista Unificada (JSU) i el 1934 va ser empresonat per la seva activitat revolucionària. L’alliberament li va arribar amb el triomf del Front Popular el 1936.

Començada la Guerra Civil espanyola, Carrillo es va afiliar al PCE i va ser nomenat Conseller d’Ordre Públic per la Junta de Defensa de Madrid. En acabar la Guerra Civil, va viure a l’exili, bona part del mateix a França. Durant la lluita antifranquista, va ser un dels màxims dirigents del PCE juntament amb Dolores Ibárruri ‘Pasionaria’, i un dels més destacats líders comunistes europeus.

Un cop mort Franco, va retornar a Espanya, on va tenir un paper cabdal en la recuperació de les llibertats i de la democràcia: va ser diputat al Congrés en les primeres eleccions democràtiques i va liderar el PCE fins a principis dels anys 80, quan Gerardo Iglesias el va substituir en la secretaria general.

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, lamenta la desaparició de Carrillo, “un dels referents de les idees i valors d’esquerres a Espanya també en els últims anys, que hem pogut escoltar la seva veu en debats i conferències de tot tipus”, ha declarat.

Per a Nuet, “més enllà de coincidències o discrepàncies particulars amb l’extensa trajectòria política de Santiago Carrillo, des d’EUiA volem reivindicar el seu paper de lluitador per la democràcia i pels drets socials dels treballadors i les treballadores, de lluitador contra el feixisme i contra la dictadura franquista, el seu talant dialogant, el seu esperit crític, inconformista, i la seva tenacitat en la defensa dels ideals de la llibertat, la justícia social i la solidaritat, que ha exercit fins els últims moments de la seva vida”.

EUiA Bages vol expressar el seu condol a familiars, amics, i totes aquelles persones que han vist en la trajectòria de Santiago Carrillo un referent polític i ètic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada