dimecres, 15 de maig del 2013

EUiA i ICV proposem una moció per garantir les necessitats bàsiques


Les agrupacions d'Iniciativa i d’Esquerra Unida proposen una moció demanant que l’Ajuntament de Manresa doni suport a la Iniciativa Legislativa Popular de la Renda Garantida de Ciutadania i insti al Parlament de Catalunya a fer una llei que garanteixi les necessitats bàsiques de les persones. Els grups municipals del PSC i de la CUP porten la moció al Ple d’aquest dijous.

L’assemblea local d’Esquerra Unida i Alternativa i el grup local d’Iniciativa per Catalunya Verds de Manresa presenten una moció al proper Ple de l’Ajuntament de Manresa, a través de PSC i CUP, per a que el Parlament legisli per a garantir unes mínimes condicions de vida a la ciutadania. Per a les dues formacions, cal que es legisli per a que la Generalitat assumeixi la responsabilitat d’assegurar l’accés a l’habitatge digne, a una alimentació saludable i als subministres d’aigua i energia, a la vegada que implantar la Renda Garantida de Ciutadania per a totes les persones amb  ingressos per sota el llindar de la pobresa.

La Renda Garantida de Ciutadania, prevista en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, està sent impulsada per la societat civil a través d’una Iniciativa Legislativa Popular, per a que tota aquells catalans i catalanes que no tenen ingressos insuficients disposin d’uns recursos per assegurar un mínim vital. ICV i EUiA destaquen que aquesta renda seria un dret subjectiu de les persones,  cobrint el gran volum de ciutadans que no troben feina i no tenen cap ingrés. Un cop eliminades altres ajudes que ja no serien necessàries, la RGC suposaria un cost de 2000 milions d’euros anuals per a la  Generalitat, menys d’1% del PIB del país, però generaria una reactivació econòmica, eliminant el cost social i econòmic de la pobresa.

ICV i EUiA afirmen que la pobresa a Catalunya té múltiples cares i diverses causes, per tant cal complimentar la necessària implantació de la Renda Garantida de Ciutadania amb una llei que afronti el problema de l’habitatge, la pobresa energètica i l’alimentació d’infants i adults. El drama dels desnonaments, va acompanyat d’un pas previ que és el tall dels subministres bàsics (aigua, llum i gas), elements indispensables per mantenir un bon estat de salut i un bon desenvolupament personal i social. La pobresa energètica i la falta d’aliment no són molt visibles però cal donar-hi resposta urgentment.



Tant Esquerra Unida com Iniciativa volen ressaltar que l’administració local és qui primer fa front als efectes de la pobresa, per tant a l’Ajuntament de Manresa li correspon demanar a la Generalitat que assumeixi la seva responsabilitat davant de les situacions de pobresa que pateix la ciutadania, al revés del que va fer amb les retallades en el PIRMI i la criminalització dels més febles que ha portat a terme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada