divendres, 1 de febrer del 2013

Concentració de jubilats i ciutadania en defensa de les pensions


Ahir es van concentrar a la Plaça Sant Domènec un grup de ciutadans i jubilats en defensa de les pensions. Sota el lema "El Bages per unes pensions dignes", unes 150 persones van alçar la veu per denunciar les retallades en les seves retribucions.

El col·lectiu va llegir un manifest posant èmfasi en les pensions baixes i la retallada de poder adquisitiu dels pensionistes, recordant que, per desgràcia, aquests sous suposen avui en dia l'únic suport de moltes famílies al país, on vàries generacions d'una mateixa família han de viure amb la jubilació de l'avi/àvia.

Des d'EUiA Bages volem donar suport a la lluita dels i les pensionistes i les seves reivindicacions, tot recordant que les pensions són un dret guanyat després de tota una vida de treball i una més que merescuda compensació per aquesta feina.

A continuació podeu veure el manifest íntegre que es va llegir a la concentració:

DOCUMENT LECTURA CONCENTRACIÓ PENSIONS 31.1.2013

Pensionistes, ciutadans i ciutadanes del Bages,
Volem adreçar-vos unes paraules en nom de les organitzacions socials, polítiques i sindicals que convoquem aquesta concentració amb el lema d’ “El Bages per unes pensions justes”. 

A finals de novembre, el govern del Partit Popular a l’Estat, va aprovar un Decret Llei, que retallava, el que havia repetit i fins i tot unes setmanes abans havia assegurat que no faria, les pensions. De nou ens trobem amb un altre compromís incomplert. 

La decisió adoptada, suposa per als pensionistes: que la paga per la desviació de l’1,9% de l’Índex de Preus al Consum previst pel 2013 no la paguen, que aquest 1,9% no es consolida i per tant no es té en compte per calcular els futurs augments dels anys posteriors i que la puja de les pensions de l’any 2013 –un 1 o un 2% segons els casos- no serà suficient per compensar un IPC que segurament serà molt més alt. A més els i les pensionistes de Catalunya encara en sortim més perjudicats perquè aquí l’IPC no va pujar un 2,9 sinó un 3,6%. 

A més a Catalunya i a Espanya, les pensions mínimes son de les més baixes d’Europa, solament ens superen per la cua Portugal i els països de l’Europa de l’Est. Les pensions mínimes, les de viudetat i les del Sovi, són pensions que no permeten a les persones viure en condicions de dignitat. 

La decisió del govern de l’Estat a més d´ injusta, demostra una total falta de sensibilitat vers un col·lectiu vulnerable com son les persones jubilades i pensionistes. Uns persones que tenen dret a unes pensions dignes després de molts anys, de tot una vida de treball i esforç individual i col·lectiu, i en un context força difícil. 

Els jubilats i pensionistes són una part molt important de la nostra societat, i no sols quantitativament, també qualitativament i els hi devem molt. Si hem arribat on som, en matèria de progrés econòmic i social –tot i que últimament estem retrocedint- és degut a ells i elles i al seu treball i esforç. I segueixen jugant un paper important. La seva experiència i coneixements, la transmissió de valors, la participació social activa i en molts casos el suport a la família son fonamentals. En una societat com la nostra, amb 6 milions d’aturats/des a l’Estat Espanyol i camí dels 900.000 a Catalunya, l’ajut dels pensionistes a les seves famílies on els fills/es o els néts/es estan en l’atur és vital per la subsistència familiar. 

Per altra banda, és trist i injust veure com una part important dels pensionistes, els que cobren aquestes pensions tant baixes, viuen en condicions de precarietat i en molts casos de pobresa. I tenen moltes dificultats, quan la seva situació de salut i de dependència ho requereix, per accedir a una atenció adient o a una plaça de residència. 

Des de les organitzacions convocants, pensem que les coses haurien de fer-se d’una altra manera. Amb una fiscalitat més justa, evitant despeses que no son necessàries ni prioritàries, eliminant la corrupció i combatent amb fermesa l’economia submergida, el frau fiscal i a la Seguretat Social, no s’haurien de retallar les pensions ni altres prestacions. 

Els que defrauden, fan una competència deslleial a les empreses i famílies que compleixen, i causen un gran prejudici al conjunt de la societat. 

Avui pretenem sensibilitzar als pensionistes i al conjunt de la societat de que cal mobilitzar-nos i lluitar per unes pensions dignes i que si no ho fem, fàcilment s’atreviran a fer-nos noves retallades. 

Volem donar suport als recursos d’inconstitucionalitat, ja que és contrari als principis més elementals del dret que un decret llei retalli drets individuals amb efectes retroactius. Volem que el nostre clam social s’escampi com una taca d’oli per tot el Bages i per tot el país. En aquest sentit valorem i agraïm els pronunciaments de suport dels Ajuntaments de Manresa i Artés, al de Sant Joan de Vilatorrada que ho tenen previst en el ple que tenen avui i als altres ajuntaments que també pensen fer-ho. 

Les organitzacions signants us volem expressar un agraïment sincer a les persones que avui esteu aquí per la vostra participació i a tots i totes els que d’una forma o altre ens donen suport. Suport a una lluita justa i necessària, fonamental per la cohesió social i per evitar fractures socials, per aconseguir unes pensions dignes i millors que les actuals. 

Hem convocat i donat suport a l’acte: la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa, la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, la Federació d’Associacions de Veïns del Bages, Convergència i Unió, Candidatura d’Unitat Popular, Esquerra Republicana de Catalunya, Esquerra Unida i Alternativa, Iniciativa per Catalunya Verds, Partit Socialista de Catalunya, Unió General de Treballadors i Comissions Obreres. 

Restarem uns minuts més aquí expressant la nostra voluntat de reivindicar unes pensions millors i acabarem l’acte amb uns petits focs artificials.

Per unes pensions dignes per ara i pel futur !

Visca els jubilats i pensionistes !


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada